maanantai 10. elokuuta 2015

Tower

Vaikka oon käynyt Lontoossa lukuisia kertoja, keskiaikainen linna Tower on jostain syystä jäänyt tähän asti aina väliin. Ja melkein jäi nytkin, kunnes mies bongasi netistä tiedon, että Britannian kruunun jalokivet ovat Towerissa näytillä. Järkyttävää ja vähän hävettävääkin, että tää oli mennyt multa täysin ohi! Historiasta kiinnostunut mies sai siis meidät seurueen tytötkin innostumaan timanttien ansiosta, joten reissun vikana päivänä suunnattiin koko poppio nykyään Unescon maailmanperintökohteiden listalle kuuluvaan Toweriin.

Kruunun jalokivet oli meilläkin ohjelmassa ekana, kun kuuleman mukaan jonot on yleensä hurjat. Heti aamulla saatiin kävellä suoraan sisään, mut päivemmällä jonoa olikin jo runsaasti.

Sisällä ei valitettavasti saanut kuvata. Höh. Mut täytyy kyllä sanoa, että kruunut ja valtikat ja muut aarteet olivat häikäiseviä ja ihan jo niiden takia kannattaa Toweriin suunnata. Heti aamusta jonot on tosiaan yhden kokemuksen perusteella lyhyemmät, joten jalokiviä kannattaa mennä katsomaan heti ekaksi.
Kruunun jalokivet on sijoitettu pitkulaiseen lasiseen vitriiniin, jonka molemmin puolin menee hitaasti liikkuvat liukumatot (tai mikä se moving walkway onkaan suomeksi, samanlainen systeemi mitä lentokentilläkin näkee). Toimi mun mielestä kivasti, kun minkään esineen eteen ei kertynyt ruuhkaa, vaan kaikkia sai ihailla ihan eturivistä. Sivusta pääsi sit kävelemään alkuun, jos halusi nähdä kaiken uudestaan. Itse menin neljä kertaa :-)

Imperial State Crown oli sit erillisessä huoneessa omassa vitriinissään massivisten turistilaumojen keskellä. Massiivisten turvatoimien ja pelottavien vartijoiden takia en uskaltanut sisällä kuvata, vaan noudatin kiltisti sääntöjä, joten kuvia ei ole, mutta jos tilaisuus tulee, suosittelen lämpimästi käyntiä paikan päällä!

Towerissa oli meidän vierailupäivänä myös jonkin sortin turnajaisesitys, jossa haarniskoihin puetut ratsastajat ottelivat toisiaan vastaan. 
Vilaukselta nähtiin myös kuuluisat mustat korpit, joiden karkaaminen legendan mukaan syöksee koko Britannian tuhoon. Nykyään tosin korppien siipiä on typistetty ja ainakin meidän vierailun ajan me olivat häkeissä, joten valtakunnan tulevaisuus ei ainakaan siihen kaadu, että korpit karkaisivat.

Sää oli meillä Lontoossa mahtavan aurinkoinen ja erityisen kivaa on se, että tänne Suomeenkin on vihdoin tullut kesä. Toivottavasti lämmintä riittää vielä viikonlopuksikin, nyt lomien jälkeen kun arkisin siitä ei juurikaan ehdi nauttimaan. Aurinkoista viikkoa siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti