torstai 9. huhtikuuta 2015

Käsimatkatavarat eli kuinka selvitä vähin matkatavaroin ja nesterajoitusten kanssa

Mä oon ollut aina tosi huono pakkaaja. Tai ehkä nykyään olosuhteiden pakosta ehkä vähän parempi, mutta edelleen vihaan sitä, kun matkaa edeltävänä iltana pitäisi miettiä mitä oikeasti tarvitsee mukaan. Eikä kovin kaukana edes ole ne ajat, jolloin lyhyellekin työmatkalle otin mukaan täysikokoisen matkalaukun, ihan vaan siksi, että säästyin rasittavalta miettimiseltä ja heittelin vaan laukkuun tavaroita sen kummemmin miettimättä, tilaa kun oli.

Muutaman viime vuoden aikana oon kuitenkin ryhdistäytynyt ja omaa matkatekoa helpottaakseni siirtynyt matkustamaan ainoastaan käsimatkatavaroilla aina kun mahdollista. Ja usein se onkin mahdollista, kun mulla on jonkin verran muutaman päivän duunimatkoja, jonne ison laukun raahaaminen on rasittavaa ja turhaa. Varsinkin kun nykyään saatan matkustaa lentokoneen lisäksi samalla matkalla myös junalla, jossa tilat matkatavaroille on vähintäänkin ankeat.

Vaatteiden osalta noudatan (yleensä) sellaista nyrkkisääntöä, että otan kaksi alaosaa ja yläosia joka päivälle. Kaksi alaosaa siksi, että jos housut repeää tai kaadan kahvin syliin, toinen on varalla. Toinen siis laukkuun ja toinen päälle. Kenkiä otan kahdet, lenkkarit matkalle ja jotkut järkevät duunikengät toiseksi. Yleensä suosin toisina housuina siistejä farkkuja, joiden kanssa lenkkarit menee kokouksessakin hätätilanteessa. Jos vaikka korko irtoaa. Lisäksi saatan ottaa jonkun mekon, jos tiedossa on illallinen, vaikka käytännössä meillä yleensä illalliselle mennään suoraan kokouksesta, jolloin vaatteita ei edes ehdi vaihtaa. Ja vikana päivänä farkut jalkaan, jolloin kokouksen jälkeen voin vaihtaa lenkkarit, joilla jaksan kävellä kilometrejä lentokentällä. Vaatteet yritän valita sillä lailla, että kaikki käy kaikkien kanssa, eli värit on yleensä aika neutraaleja. Mustaa ja valkoista ja harmaata ja ehkä jotain yhtä muuta. Sit tietysti alusvaatteita ja sukkia ja sen sellaista.

Mutta ne nesteet. Lentomatkailun suurin ongelma. Oi ja voi. Tosin nykyään olen tässä varsin hyvä, oon nimittäin kahtena kesänä ollut viikkotolkulla aasiassa pelkästään käsimatkatavaroilla (pakko mainita aina kun tilaisuus tulee). Mutta siis nää omat vinkkini on sellaisia, jotka olen testannut lukuisilla lentokentillä toimiviksi, kertaakaan ei mitään ole otettu pois, vaikka nää ei nyt ihan virallisten ohjeiden mukaan mene. Omalla vastuulla siis. Vahinkojen minimoimiseksi suosittelen kuitenkin, että kaikkien nestepussin ulkopuolelle jäävien tavaroiden on syytä olla sellaisia, joiden pois ottaminen ei järjettömästi kirpaise.

Selvää on se, että kaikki mahdollinen kannattaa pakata pieniin purkkeihin. Shampoot, hoitoaineet ja sen sellaiset. Lisäksi suosin mahdollisuuksien mukaan kaikenlaisia jämiä, esimerkiksi hammastahnan otan mielellään mukaan viittä vaille loppuneena, jolloin sen saa puristettua pieneen kasaan.


Oikeitten ja virallisten sääntöjen mukaan nestepussiin pitäisi pakata kaikki sellaiset tavarat, joita pystyy levittämään, siis huulipunat ja muut. Käytännössä jätän nestepussin ulkopuolelle aina:
-huulipunan ( sellaisen kiinteän, nestemäisen kiillon laitan pussiin)
-ripsivärin ja eyelinerin
-dödön (sellaisen stick-tyyppisen siis)
-meikin puhdistusaineen (otan mukaan puhdistusliinoja, sellaisia kosteita)
-huulirasvan
-luomivärit sun muut (ei voidemaisia)
-tarvittaessa kynsilakan poistolappuja (yksittäispakattuja, samantyyppisiä kuin meikinpoistoliinat)

Nestepussiin jää siis shampoo ja hoitoaine, kosteusvoide, värillinen päivävoide ja mahdollisesti jotain tehotippoja, kasvovesi, hammastahna, lämpösuoja ja hajuvesi (takana näkyvä vaaleanpunainen matkakoko). Jos tilaa riittää, saatan ottaa matkakokoisen hiuslakan (yleensä myös lämpösuojaa pystyy käyttämään samaan tarkoitukseen), käsirasvan ja jos sattuu olemaan jotain yksittäispakattuja kosteusvoiteita niin niitä. Tosin jalkojani rasvailen kyllä välillä myös hotellihuoneista löytyvillä kosteusvoiteilla. Matkailua varten otan myös mielelläni aina meikkiostoksilla näytteitä, esimerkiksi Kiehlsiltä saa aina pyytämällä näytteitä ja Cliniquella on monesti bonuspakkauksia, joissa on pienempiä kokoja tuotteista.

Varsinaisen käsimatkatavaran lisäksi monet lentoyhtiöt sallii yhden personal itemin eli käsilaukun. Tässäkin monesti venytän vähän rajoja, mulla on yleesä mukana Luikan Neverfull, jota pidän jalkatilassa lennolla ja jota käytän perillä tavaroiden raahaamiseen.

Miten te pärjäätte käsimatkatavaroiden kanssa? Oonko unohtanut jotain tai onko teillä parempia vinkkejä?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti