maanantai 29. syyskuuta 2014

When in New York..

Käytännön vinkkejä New Yorkista - ihan oman kokemuksen pohjalta:

Metrolla lentokentältä:
Metrolla pääsee lentokentältä kohtuullisen helposti. Se ei kuitenkaan välttämättä ole nopeampaa kuin taksi. Lähtöpaikkavaihtoehtoja on 2 (Howard Beach JFK ja Sutphin blv Archer Av JFK) ja molempiin pääsee airtrainilla. Kannattaa siis tutkia ensin, kummasta pääsee lähemmäksi hotellia. Ajallisesti näillä ei ole ratkaisevaa eroa.

Matka airtrainilla metropysäkille maksaa 5 dollaria ja lisäksi pitää ostaa metrolippu.



(Kuvat: MTA)

Metrokortti: 
Metrokortti on ehdoton. Tosin nykyään unlimited ride -kortteja on vain 7 päivälle, ei lyhyemmäksi aikaa. Viikon kortti maksaa 30 dollaria. Lyhyemmälle ajalle voi ostaa kertalipun tai pay per ride -kortin, jossa kortille ostetaan joku könttäsumma, esimerkiksi kymppi. Lippuun saa 5% extraa, eli kympillä arvoa ostaessa lipun arvo on 10,50. Lippuun voi sit ladata lisää arvoa. Yksi matka maksaa 2,50 (kertalipulla 2,75) eli kympillä ostaessa voi matkustaa neljä matkaa, ja sen jälkeen ladattaessa uusi arvo lisätään vanhan päälle. Vanhaa lippua ei muutenkaan kantsu heittää pois, koska uudesta pay per ride tai unlimited -kortista peritään aina dollarin korttimaksu. 

Metrolla on helppoa ja turvallista liikkua.

Helikopteriajelu:
Jos on innostunut kuvaamisesta, kannattaa valita aika iltapäivästä. Aamupäivällä aurinko paistaa niin, että Hudson riverin päältä Manhattanille kuvatessa aurinko heijastaa ikävästi helikopterin ikkunoista ja pahimmillaan kuvissa saa ihailla Manhattanin maisemia omien reisien tai pellarin keltaisen heijastuksen läpi.

Lady Liberty:
Vapaudeuden patsaalla ei mun mielestä välttämättä kannata käydä. Retki vie tosi paljon aikaa ja vaatii ennakkovarauksen. Hinta on parinkympin hujakoilla. Staten Island ferryltä näkee patsaan oikein mainiosti myös, jos ei Liberty Islandille jaksa lähteä.

Takuuvarma vessa ja ilmainen wifi:
Tämä paketti löytyy jokaisesta Starbucksista, mutta sen tietää kaikki ja yleensä vessoihin on kamala jono. Siksi suosittelen Barnes & Noblea, joista löytyy aina vessa, ja monesta myös Starbucks, jossa on wifi.

TKTS:
Saman päivän musikaalinäytöksien lippuja saa TKTS-lippukiskoista. Suosituin sijaitsee Times Squarella, mutta South Street Seaportin TKTS on hyvä kahdesta syystä: jonot ovat usein lyhyemmät ja lipunmyynti iltaesityksiin alkaa jo kello 11 (Times Squarella klo 15). Hinnat on yleensä -50% normaalihinnoista.

Yleisesti ottaen kaikki musikaalit Broadwaylla on tosi hyviä, joten jos ei jotain ihan erityistä halua mennä katsomaan, alennusliput on usein hyvä valinta. TKTS:n sivuilta näkee mitä lippuja on myynnissä, joten ennen matkaa voi jo katsella, onko listassa mitään kiinnostavaa.
https://www.tdf.org/nyc/81/TKTS-Live

Orchard street, Williamsburg jne:
Jos haluaa mennä jollekin alueelle, missä paikallinen elämä on vilkasta, ei kannata varsinkaan viikonloppuna mennä paikalle ennen puolta päivää. Kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta jos on aikaeron takia herännyt kuudelta, kymmenen tuntuu jo iltapäivällä. Noin aikaisin siellä ei kuitenkaan tapahdu yhtään mitään.

Matsiliput:
Moniin peleihin saa lippuja vielä samana päivänä. Jos ei löydy ticketmasterilta, kannattaa katsoa stubhub.com, jossa kausikortin haltijat myy omia paikkojaan. Liput tulee printtattaviksi omaan sähköpostiin.

Madison square garden:
Jos haluaa juoda pelissä kaljaa, pitää olla henkilöllisyystodistus. Se kysytään kaikilta, eläkeläisiltäkin. Ja mikään kirjastokortti ei kelpaa. Sama on muuten JFK:n joissain ravintoloissa, ei kylläkään finskin käyttämässä terminaalissa.


Empire state building ja muut tähtinähtävyydet:
Moniin tähtinähtävyyksiin on mahdollista ostaa liput ennakkoon netistä. Se kannattaa, kun siinä välttää yhden jonon. Lippu ei kuitenkaan oikeuta muuhun kuin lippujonon ohitukseen, eli esimerkiksi hisseille tai turvatarkastukseen joutuu odottamaan erikseen. Mistään superkaistasta ei siis ole kysymys.

Walmart:
Walmart on kaikkien halpistavaratalojen äiti. Tavaraa on joka lähtöön ja hinnat tosi edullisia. Aikuisten vaatteet on kuin Suomessa esim Prismoissa, mutta sukulaislapsille olen roudannut kassikaupalla kivoja perusvaatteita, t-paitoja, farkkuja ja sen sellaista. Itselleni ostan yleensä päivittäiskosmetiikkaa, joskus lääkkeitä, yksittäispakattuja aurinkolasien puhdistuspyyhkeitä ja sen sellaista. Treenikamoja oon ostanut myös, lähinnä verkkareita ja toppeja. Elektroniikkaakin ollaan joskus ostettu, samaa merkkikamaa siellä myydään kuin erikoisliikkeissäkin, mutta huomattavasti edullisemmin.

Manhattanilla ei ole Walmartia, lähin löytyy Hudson riverin toiselta puolelta New Jerseystä. Secaucukseen pääsee Port Authoritystä bussilla numero 320 ja matka maksaa kolme dollaria suuntaansa. Liput ostetaan ennen bussiin menoa lippuluukulta. Helppo mennä ja tulla ja kuskia voi pyytää huikkaamaan oikean pysäkin. Jos ei oo ruuhkaa, matka kestää 10 minuuttia.

Tällaisia vinkkejä tällä kertaa. Onko teillä lisää hyviä?

7 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä! Tuota Wall Martia olen joskus ajatellut, mutta en ole uskaltanut lähteä seikkailemaan julkisilla New Yorkin ulkopuolelle :) Toi paikallisen elämän vilkkaus noilla paikallisväritteisillä alueilla aamupäivällä on kyllä niin totta. Joskus kävin afrikkalaisella torilla Harlemissa yhdeksän jälkeen aamulla. Yllätys että siellä ei ollut ketään muita paikalla. Jokunen myyjä sentään, mutta ei montaa niitäkään :)

    Yksi vinkki joka tuli itselle mieleen julkisesta liikenteestä on se, että MTA:lla on älypuhelimiin hyvä sovellus, joka toimii jopa sinänsä hyvää metrokarttaa paremmin, mutta vaatii nettiyhteyden. Siellä näkyy muutokset reiteissä tai palvelukatkokset reaaliajassa.

    Hyvää matkaa, ootte vissiin piakkoin lähdössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! New Yorkissa on kyllä Manhattanillakin niin paljon näkemistä, että itsellänikin meni muutama reissu niin, etten saarelta poistunut! Mutta helppoa tuolla on liikkua metrolla ja bussilla, joten rohkeasti kannattaa lähteä.

      Hauska toi markkinajutti! Aikaero hämää kyllä tehokkaasti!

      Toi aplikaatio kuulostaa kyllä kivalta, taidan jo ennen reissua sitä testata. Me lähdetään jo tosi pian, reilun parin viikon päästä. Oon kyllä superinnoissani!

      Poista
  2. Awww! Tosi hyviä vinkkejä tuli taas! Ensi reissulla ehkä sitten musikaaliin ja peliin kun "pakolliset" nähtävyydet on koluttu läpi :) Osaatko sanoa käykö tuolla henkkareiksi ajokortti, vai pitääkö pitää aina passia mukana?

    Me ostimme ensikertalaisina New York Pass:it http://www.newyorkpass.com/ joilla pääsi nähtävyyksiin ja myös ohittelemaan joitain lippujonoja. Oli kyllä ihan hyvä valinta meille, kun ei tarvinnut reissussa enää laskea, että raaskiiko käydä Empire state buildingissa jos on jo käynyt Top of the rockissa jne :) Tähän passiin kuului myös water taxi hop on hop off -periaatteella, joka kuskasi turistit kuvaamaan vapaudenpatsasta kohtalaisen läheltä :)

    Näitä New Yorkiin liittyviä postauksia on tosi mukava lukea ja innolla odotan mitä vinkkejä seuraavalta reissultanne löytyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja vinkeistä! Mietin jo tossa, että hermostuuko kaikki näihin ikuisiin Nykki-postauksiin, kun oman matkan takia nää on nyt niin pinnalla :-)

      Mä oon siinä käsityksessä että vain passi käy. Mutta: esim lätkämatseissa katsomossa kiertelevät kaljanmyyjät ei oo multa ikinä kysyneet papereita eli tässäkin voi pelata vähän riskillä. Jäähallin kiskoilla kysytään kyl aina eli konserteissa kannattaa pitää passi mukana, kun siellä ei välttämättä kaikissa katsomoissa myydä. Mutta suosittelen kyllä lätkä- tai korismatsia, vaikka pelistä ei niin välittäisikään. Tunnelma on kokemisen arvoista kyllä!

      New York -passi on varmasti ostamisen arvoinen, jos haluaa kaikki mahdolliset nähtävyydet koluta kerralla. Ja toi laivataksi kuulostaa mahtavalta! Mä en oo ikinä ollut, mut joskus vuosia sitten olin sellaisella Manhattanin kiertävällä risteilyllä, joka sekin oli tosi kiva.

      Eiköhän seuraavalta reissulta taas tuu jotain uusia vinkkejä!

      Poista
  3. Oletteko ikinä käyny siellä poliisimuseossa? Kannattaako mennä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole käynyt, mutta mies on. On kuulemma mielenkiintoinen, jos on kiinnostunut poliiseista tai lähinnä poliisivoimien historiasta New Yorkissa! Vanhoja poliisien uniformuja ja niiden historiaa, rikollisten aseita vuosikymmenten varrelta, rikollisten pidätyskuvia jonkin verran 9/11 esineistöä ja vaikka mitä muuta. Museo ei ole mikään erityisen iso, joten tunti-pari riittää hyvin näyttelyn katsomiseen.

      Kannattaa huomioida, että museo on muuttanut muutama vuosi sitten downtowniin eli jos sulla on vanha opaskirja, kannattaa tarkistaa osoite netistä.

      Poista
  4. Kiitos tiedoista, museoon kyllä suunnataan seuraavalla reissulla!!

    VastaaPoista